Vragen? 0524-512602

De oedeemfysiotherapeut

Jeffrey Roelofs:

Mijn specialisatie is oedeemfysiotherapie.

Oedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht buiten de bloedbaan. De meest voorkomende klachten zijn de 'dikke arm' en het 'dikke been'. Maar het kan in het gehele lichaam voorkomen.

Oedeem kan aangeboren zijn, maar het kan ook een andere  oorzaak hebben. Bijvoorbeeld ontstekingen als wondroos, een onderhuidse infectie in combinatie met hoge koorts of de ziekte van Pfeiffer. Ook een operatie die het lymfestelsel heeft beschadigd of het verwijderen van kwaadaardige tumoren is veelvuldig de basis van oedeem.

In veel gevallen is oedeem niet pijnlijk, maar door de stuwing van vocht tegen de zenuwen kan wel pijn optreden. Deze pijn neemt toe als het lichaam niet in beweging is. De spieren zorgen dan niet voor een natuurlijke massage. De reguliere afvoer van vocht stagneert.

Door de spanning die ontstaat door vochtophoping, wordt de beweeglijkheid van de cliënt  beperkt. Zeker als het gepaard gaat met pijnklachten. Het doel van de therapie is het afvoeren van vocht zonder de doorbloeding van het weefsel aan te zetten. Naast de behandeling krijgt de cliënt uitgebreide informatie, advies en instructie om verdere toename te voorkomen.

E:  jeffreyroelofs@fysiocoevorden.nl

Vragen? 0524-512602